Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΛΩΤΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ





Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 6-ΓΥΝΑΙΚΑ

                                                                  ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΝΝΑΤΗ

Υπάρχει ένα σύγγραμμα του 5ου αιώνα που αναλύει αυτή τη θέση κι αυτό το ρόλο της γυναίκας. Είναι ο Οικονομικός του Αθηναίου Ξενοφώντος. Εκεί καθορίζονται σαφώς και οι ρόλοι ανδρός και γυναικός, η γυναίκα υπεύθυνη για τα εντός, ο άντρας για τα εκτός.
Γι’ αυτά τα εντός, μιλήσαμε πιο πάνω, και θα προσθέσουμε την τεκνοποιία και τη συνέχιση της οικογένειας και του γένους. Τα εκτός παλαιότερα ήταν το κυνήγι και ο πόλεμος, όμως με την επικράτηση της δημοκρατίας, σε ιστορικούς χρόνους, όπου τοποθετείται και η τραγωδία, χώρος για τις εκτός δραστηριότητες των ανδρών έγινε η αγορά. Ως χώρος του πολιτικού γίγνεσθαι, και ως χώρος οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή εμπορίου και βιοτεχνίας. Και βέβαια πάντοτε, δυστυχώς, εκεί αποφασιζόταν και ο πόλεμος, που σπάνια έλειπε από τον αρχαίο κόσμο (Αλλά κι τον σημερινό, πόσο λείπει;)
Έτσι τα εκτός αποτελούν την πόλιν, αυτή την μοναδική κι ανεπανάληπτη κοινωνική και πολιτική μονάδα της αρχαιότητος. Κι από αυτήν την πόλιν έμεινε μακριά η γυναίκα, και παρέμεινε, και στην εποχή της απόλυτης δημοκρατίας, περιορισμένη στον οίκον. Η γυναίκα δεν έγινε ποτέ πολίτης. Και αν και βρίσκομε προς το τέλος του πέμπτου αιώνα και τις αρχές του τέταρτου το θηλυκό γένος της λέξης η πολίτις, με ιώτα, της πολίτιδος, όμως στο σπίτι μέσα είχε εξουσία, θα λέγαμε βασιλική εξουσία.
Μια μικρογραφία της Πηνελόπης και της Κλυταιμνήστρας είναι και η Αθηναία του 5ου αιώνα. Κι η θέση αυτή δεν μετεβλήθη πολύ, παρόλο που πέρασαν τέσσερις αιώνες από την εποχή των Ομηρικών επών. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η Γαλλίδα Γλωντέ Μοσσέ, που ασχολήθηκε ειδικά για το θέμα, από απόψεως πολιτικών δικαιωμάτων, από απόψεως των εκτός οίκου, στην πόλιν, η γυναίκα έμεινε πάντα μια ανήλικη. Και μάλιστα αυτή η μη ενηλικίωση επιβεβαιώνεται και από την ανάγκη να έχει πάντα ένα κηδεμόνα, έναν κύριο, πρώτα τον πατέρα της, μετά το σύζυγο, και αν αυτός πεθάνει, τον πρωτότοκο υιόν.

                                                                                                              ΠΗΝΕΛΟΠΗ
Σταχυολογήματα από την εκπομπή του Κωστή Κολώτα "Κουβέντα με ένα φίλο" στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 6 της Λεμεσού. Ενότητα ΓΥΝΑΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου