Γεννήθηκε το 1934. Αποφοίτησε από το Λενίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού.Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στo Πανεπιστήμιο Αθηνών και στo Πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας. Υπηρέτησε ως Καθηγητής και Διευθυντής Σχολείων Μέσης Παιδείας, και Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολήθηκε με τo Θέατρο ως μελετητής, συγγραφέας και μεταφραστής. Μεταφράσεις και έργα του παίχτηκαv από τo ΘΟΚ, τo Εθνικό Θέατρο Αθηνών, τo Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, την ΕΘΑΛ και άλλα θέατρα στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπως επίσης και από τo ΡIΚ και τηv ΕΡΤ. Πολλές μεταφράσεις του έχουν ανεβασθεί στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Επιδαύρου.
Από το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα μετέφρασε: «Ορέστεια», «Πέρσες» και «Επτά επί Θήβας» του Αυσχύλου, «Οιδίποδα», «Αίαντα» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Ικέτιδες», «Βάκχες», «Τρωάδες», «Εκάβη» και «Ιφιγένια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. ‘Θεσμοφοριάζουσες», «Εκλησιάζουσες», «Όρνιθες», «Βατράχους» και «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Μετέφρασε επίσης «Ρωμαίο και Ιουλιέτα», «Όνειρο θερινής νυκτός» «Πολύ κακό για το τίποτε» και «Ριχάρδο τον Γ’» του Σαίξπηρ, και το «Πανηγύρι του Αγίου Βαρθολομαίου» του Μπεν Τζόνσον.
Συμμετείχε ως εισηγητής σε τοπικά και διεθνή θεατρικά συνέδρια και δημοσίευε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά με θέμα κυρίως το αρχαίο Ελληνικό δράμα. Δίδαξε Ιστορία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου και Δραματολογία σε θεατρικά εργαστήρια και Δραματικές Σχολές, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Υπήρξε Μέλος και Πρόεδρος τoυ Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Αθλητικού Σωματείου Άρης Λεμεσού και μέλος του Δ.Σ. του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Κύπρου από της ιδρύσεώς του και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Πρωτοστάτησε στην επανίδρυση της Χορωδίας του Άρη ,υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό και της ΕΘΑΛ Λεμεσού

Βραβεύτηκε με το Βραβείο Θεατρικής Συγγραφής και Μετάφρασης «Μελίνα Μερκούρη», του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
Ήταν παντρεμένος με την φιλόλογο Νάνα Κολώτα και είχε τρία παιδιά, τον Χρίστο Κολώτα καθηγητή της Ογκολογίας στην Ελβετία, την Χαρά Κολώτα- Δημοσθένους δικηγόρο και την Μαρία Κολώτα- Χαλδαίου καθηγήτρια χορού.
26 Δεκεμβρίου 1959 γάμος με Νάνα Κολώτα το γένος φαντομά
Η Οικογένεια Κωστή Κολώτα
Αντί σχολίου, αφιερώνω στον αγαπημένο μου Δάσκαλο ΚΩΣΤΗ ΚΟΛΩΤΑ το ποίημα το 'Δέντρο' από τα Νηπενθή [1921] του ΚΩΣΤΑ Γ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝΤΡΟ
Με αδιάφορο το μέτωπο και πράο,
τα δείλια, τις αυγές θα χαιρετάω.
Δέντρο θα στέκομαι, όμοια να κοιτάζω
τη θύελλα ή τον ουρανό γαλάζο.
Είναι ζωή, θα λέω, το φέρετρο όπου
λύπη, χαρά τελειώνουνε του ανθρώπου.