Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΛΩΤΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ





Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ6-ΓΥΝΑΙΚΑ

                                                         ΕΚΠΟΜΠΗ ΟΓΔΟΗ

Υπάρχει, πράγματι, ένας αποκλεισμός της γυναίκας στο σπίτι, υπάρχει ένας περιορισμός στο ρόλο της, υπάρχει μια στέρηση των ελευθεριών που μόλις τα τελευταία χρόνια αναγνωρίσθηκαν στη γυναίκα, στον δυτικό κυρίως κόσμο, γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, και μάλιστα στο μέγιστο μέρος του πληθυσμού της γης. Όμως είναι λάθος να ξεκινούμε από αυτό και να αποδίδουμε μισογυνισμό στην Ομηρική εποχή. Αντίθετα υπάρχει σεβασμός, αγάπη αλλά και θαυμασμός στη γυναίκα.
Φτάνει να αναφέρουμε ένα γεγονός, μάλιστα συγκριτικά με άλλες αρχαίες κοινωνίες. Στο ν της Οδύσσειας ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη. Και συναντά εκεί διάσημες γυναίκες του παρελθόντος, που έμεινα στη μνήμη των ανθρώπων για τα έργα και την αρετή τους. Έγραψαν δηλαδή ιστορία, όπως λέμε. Αντίθετα σε μια παρόμοια σκηνή στην Αινειάδα, που γράφτηκε σε μια μεταγενέστερη εποχή, ο Αινείας συναντά στον Άδη κυρίως μια σειρά από άντρες, μελλοντικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς ήρωες, άνδρες που θα γράψουν ιστορία.
Είναι γενικά παραδεκτή αρχή, και οικονομική και κοινωνική, πως οι αλλαγές στην παραγωγή και στους τρόπους της παραγωγής, φέρνουν αλλαγές στην κοινωνία, καμιά φορά πολύ μεγάλες και ραγδαίες αλλαγές, ανάλογες με τις μεγάλες και ραγδαίες αλλαγές στην παραγωγή. Τέτοιες μεγάλες αλλαγές στην νεώτερη εποχή έχουμε με την εκβιομηχάνιση που έφερε την βιομηχανική επανάσταση, ο εξηλεκτρισμός που άλλαξε και τον κόσμο και την κοινωνία.
Στην Ομηρική εποχή η μεγάλη παραγωγική μονάδα ήταν οίκος: εκεί έγνεθαν το μαλλί, εκεί ύφαιναν, εκεί γινόταν χιτώνας εκεί αλεθόταν το σιτάρι κι γινόταν ψωμί, εκεί μεγάλωνε ο χοίρος για να δώσει το κρέας και το λίπος πολλών μηνών, εκεί μεγάλωναν οι κότες για να δώσουν τα αυγά και ούτω καθ΄ εξής. Ήταν ο οίκος των αρχαίων. (Δεν υπήρχαν τότε τα καταστήματα και οι υπεραγορές).
Διευθυντής, το τονίζω, αλλά και εργάτης αυτής της τόσο ουσιαστικής για την επιβίωση της οικογένειας πολλαπλής παραγωγικής μονάδας ήταν η γυναίκα. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να πούμε σήμερα πως η γυναίκα έχει την απόλυτη ευθύνη και τη διεύθυνση της παραγωγής, γεωργικής, βιομηχανικής και γενικά της οικονομικής δραστηριότητας στον σύγχρονο κόσμο, πράγμα που βέβαια δεν συμβαίνει.



Σταχυολογήματα από την εκπομπή του Κωστή Κολώτα "Κουβέντα με ένα φίλο" στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 6 της Λεμεσού. Ενότητα ΓΥΝΑΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου