Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΛΩΤΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ





Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ6 : ΓΥΝΑΙΚΑ


                                                                        ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΡΩΤΗ



Αρχίζουμε σήμερα μια σειρά από σύντομα σημειώματα για τη γυναίκα. Τη γυναίκα μέσα στην ιστορία, τη γυναίκα σε όλες τις εποχές και όλους τους τόπους. Γυναικείες μορφές στον Μύθο, την Ιστορία, την κοινωνία, την πολιτική, την Επιστήμη, την Τέχνη. Θα κάνουμε αναφορά στη θέση της γυναίκας και τους ρόλους που επιτελούσε μέσα στο μυθολογικό, ιστορικό, κοινωνικό γίγνεσθαι.
Έτσι θα δούμε πως από τα πανάρχαια χρόνια, στη μυθολογία, η παρουσία της γυναίκας είναι συχνότερη και πολλές φορές σημαντικότερη από την ανδρική παρουσία. Θα αναφερθούμε σε σχετικούς μύθων, όπου υπάρχει παρουσία της γυναίκας, ως θεάς ή αρχόντισσας, συζύγου ή μάνας.
Θα παρακολουθήσουμε γυναικείες μορφές στην ιστορία και γενικά την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη των λαών. Θα κάνουμε αναφορά σε ιστορικές περιόδους ή σε μεμονωμένα ιστορικά γεγονότα, όπου γυναίκες καθόριζαν την πολιτική ζωή γενικά ή τις εξελίξεις σε μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή.
Στην τέχνη, και ειδικά στην τέχνη του λόγου, η παγκόσμια λογοτεχνία όλων των εποχών, είναι γεμάτη από γυναικείες μορφές. Από την εποχή του Ομήρου, κι ύστερα στην αρχαία τραγωδία, οι γυναικείες μορφές είναι παρούσες, και μάλιστα δυναμικά παρούσες. Σε ποιητικά και πεζά λογοτεχνικά κείμενα όλων των εποχών, θα δούμε τη γυναίκα να έχει σημαντικούς ρόλους και ιδιαίτερη θέση, μέσα στις εκάστοτε επικρατούσες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές συνθήκες.
Αλλά θα δούμε τη γυναίκα και ως δημιουργό, να δημιουργεί η ίδια στην Ποίηση και σε πεζά κείμενα και στους τελευταίους αιώνες, στην επιστήμη, όπου η γυναίκα έγραψε και γράφει λαμπρές σελίδες.
Θα αρχίσουμε με μια αναφορά στη θέση και το ρόλο των γυναικών στην αρχαία Ελληνική κοινωνία. Είμαι βέβαιος πως θα πείτε από μέσα σας « Καλά τώρα. Τι ρόλο είχε η γυναίκα στην αρχαιότητα!» Κι όμως είχες σημαντικούς ρόλους. Ίσως διαφορετικούς από τους σημερινούς, ή εκτελούνταν με διαφορετικό τρόπο από ότι σήμερα. Όμως δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος, ξεκινώντας από αυτή τη διαφορά και να μιλούμε για ανυπαρξία ρόλων και συμμετοχής στο κοινωνικό σύνολο. Η γυναίκα στην αρχαία Ελληνική αρχαιότητα και ρόλους είχε, και μάλιστα σημαντικούς, και σεβασμό από το κοινωνικό σύνολο.

 
 
Σταχυολογήματα από την εκπομπή του Κωστή Κολώτα "Κουβέντα με ένα φίλο" στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 6 της Λεμεσού. Ενότητα ΓΥΝΑΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου