Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΛΩΤΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ





Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ6-ΓΥΝΑΙΚΑ

                                                                 ΕΚΠΟΜΠΗ ΔΩΔΕΚΑΤΗ

Θα μιλήσουμε λοιπόν για τη γυναίκα στο αρχαίο Δράμα, την τραγωδία και την κωμωδία.
Θέλω να τονίσω πως το θέατρο είναι ο πιο πιστός και ο πιο ευαίσθητος καθρέφτης μιας εποχής. Σχεδόν πάντα ασχολείται με τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής του, ακόμα και όταν καταφεύγει σε παλαιότερες ιστορίες και μύθους ή ιστορικά γεγονότα, με ήρωες μυθικούς ήρωες ή προσωπικότητες του παρελθόντος. Κι’ αυτή είναι η περίπτωση της αρχαίας τραγωδίας.
Υπάρχουν πολλά πολυσέλιδα και περισπούδαστα συγγράμματα, άρθρα, μελέτες για τις γυναικείες μορφές στην αρχαία τραγωδία. Πολλές ειδικές μελέτες επίσης για το δύσκολο και δυσεπίλυτο θέμα: κατά πόσο και σε πιο βαθμό τα κείμενα της αρχαίας τραγωδίας αντανακλούν ή περιγράφουν, έμμεσα ή άμεσα τη θέση της γυναίκας στην εποχή τους.
Ενώ στα άλλα πεζά κείμενα, ιστορικά, ρητορικά, φιλοσοφικά, τοποθετούν την γυναίκα μέσα στο σπίτι, στο παρασκήνιο, θα λέγαμε της ζωής, αντίθετα στα θεατρικά κείμενα - τραγωδία και κωμωδία - παρουσιάζονται γυναίκες στη σκηνή, εις θέα και ακρόαση όλων, να μιλούν δημόσια, και μάλιστα, όπως θα δούμε, με παρρησία και γενναιότητα.
Αυτή η διαφορά και αντίθεση μεταξύ της σιωπής των γυναικών στο πεζό και της παρρησίας στη δραματική ποίηση, ερμηνεύτηκε με διάφορους τρόπους στα νεώτερα χρόνια, στη μεταφροϋδική λεγόμενη εποχή, όταν η φιλολογική έρευνα και η ψυχαναλυτική αντιμετώπιση του φαινομένου, απάλλαξε τους ερευνητές από το σύνδρομο του μισογυνισμού και της μονολιθικής θα λέγαμε άποψης για τον αποκλεισμό των γυναικών. Σ΄ αυτό βέβαια συνετέλεσαν και τα συνεχώς αυξανόμενα φεμινιστικά κινήματα των αρχών του 20ου αιώνα.
Έτσι, ένας από τους πρωτοπόρους στην καινούργια αντιμετώπιση της αρχαίας τραγωδίας, ο Κίττο, θα πει πως δεν είναι δυνατό να πιστέψουμε πως οι δραματικοί ποιητές έχουν γύρω τους, στην κοινωνία που ζουν το 5ο αιώνα, μόνο γυναίκες αποκλεισμένες από την κοινωνία και βωβές, και ανατρέχουν σε παλαιότερες εποχές στη μυθολογία και τον Όμηρο, για να βρούνε αυτές τις δυναμικές, θαρραλέα ομιλούσες γυναίκες, όπως μια Ηλέκτρα, μια Κλυταιμνήστρα, μια Αίθρα, μια Μήδεια. Πρέπει να υποθέσουμε το αντίθετο. Ότι υπάρχουν στη σύγχρονή τους κοινωνία τέτοιες, απελευθερωμένες γυναίκες

Ηλέκτρα


 
Σταχυολογήματα από την εκπομπή του Κωστή Κολώτα "Κουβέντα με ένα φίλο" στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 6 της Λεμεσού. Ενότητα ΓΥΝΑΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου