Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΛΩΤΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

"Το κατάντημα μας"

Το κείμενο αυτό το βρήκα στον υπολογιστή του Δασκάλου σε έγγραφο με τίτλο "Το κατάντημα μας" στον φάκελλο ΡΙΚ. Προβληματίστηκα πολύ πριν το αναρτήσω. Αφησα να περάσει περισσότερο από ενας και μισός χρόνος και τελικα το αναρτώ σήμερα. Μιλά απο μόνο του και δεν χρειάζεται να προσθέσω εγώ κατι άλλο. Τα σχόλια δικά σας και ευπροσδεκτα. Απολογουμαι απλώς αν εκθέτω κάποιυς...
Τ.Κ.
===================================================================

1. Με πολλή προσπάθεια, αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Δ.Σ. και της Πολιτιστικής Επιτροπής, αποφασίστηκε η πολιτιστική ζώνη. Είμαστε περήφανοι γι αυτήν, και τη διαφημίζαμε, αυτοδιαφημιζόμενοι, στις δημοσιογραφικές μας συνεντεύξεις, στην παρουσία μας στη Βουλή, ίσως και στις επαφές μας με την Ε.Ε. που μας υποχρεώνει για τέτοια προγράμματα. Τελικά τι συνέβη; Αφού την περιφέραμε από ώρα σε ώρα στο «Αθλητικό Κανάλι ΡΙΚ ΔΥΟ», τελικά αποφασίστηκε (αλήθεια από ποιόν;) να περικοπεί κατά μίαν ημέρα, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, κινηματογραφικά συνεργεία, δεν υπάρχουν ώρες μοντάζ και άλλες προφάσεις εν αμαρτίαις. Κανένας δεν θεώρησε στοιχειώδη υποχρέωση, αν όχι τουλάχιστον ευγένεια, να κατατοπίσει το Δ.Σ. ή κάποιους ανθρώπους που δούλεψαν γι΄ αυτήν.
2. Αποφασίστηκαν οι θεατρικοί Μονόλογοι. Πάλι τους διαφημίζαμε, αυτοδιαφημιζόμενοι. Και τι έγινε; Χρειάσθηκαν πάνω από έξι μήνες για να αρχίσουν γυρίσματα. Κι όταν άρχισαν, για άλλους έξι μήνες γυρίστηκαν πέντε (αριθμός πέντε) μονόλογοι, δηλαδή λιγότερο από ένας κάθε μήνα! Και πάλιν δεν υπάρχουν συνεργεία, δεν υπάρχουν ώρες μοντάζ. Κι ακόμα, κανένας δεν θεώρησε στοιχειώδη και εκ του νόμου και των κανονισμών του ΡΙΚ υποχρέωση να γράψει ένα γράμμα στους συντελεστές για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Κι είναι τώρα για έξι μήνες απλήρωτοι κι ακατατόπιστοι οι τρεις ηθοποιοί που συμμετέσχον. Κι είναι μια Δέσποινα Μπεμπεδέλη, μια Τζένη Γαϊτανοπούλου, ένας Στέλιος Καυκαρίδης!
3. Σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις μας αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται στο Δελτίο Ειδήσεων πολιτιστικές ειδήσεις. Συζητήσαμε δημοκρατικά το θέμα με όλους τους αρμόδιους λειτουργούς και έδειξαν πρόθυμοι και ενθουσιασμένοι. Για 3-4 φορές μετεδόθησαν τέτοιες ειδήσεις. Ύστερα σιωπή. Το θέμα επανήλθε (αλήθεια για ποσοστήν φοράν;). Για άλλες μια-δυο φορές επανήλθαν τέτοιες ειδήσεις. Κι ύστερα πάλι η σιωπή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα της Ποιήσεως, το μεγάλο Δελτίο του μεσημεριού, έκρινε το θέμα ανάξιο λόγου. Και μετέδιδε για 8 ή 10 λεπτά αθλητικές ειδήσεις, τις ίδιες που μετέδωσε και το προηγούμενο βράδυ επανειλημμένως και τις ίδιες που θα μεταδώσει και το βράδυ και πολλές άλλες φορές στη διάρκεια της εβδομάδος. Και εν συνεχεία και πάλι, στο ίδιο δελτίο, οι ίδιες εικόνες. Και η ανάγνωση αυτολεξεί της περισπούδαστης έκθεσης του διαιτητού κυρίου Τράττου. Πού να περισσέψει χρόνος (ή ποιότητα) για να μεταδοθούν δυο στίχοι του Ελύτη, του Σεφέρη, του Μόντη, του Βασίλη Μιχαηλίδη, του Λιπέρτη, του Παύλου Λιασίδη! Ο μεστός λόγος του κ. Τράττου εκρίθη σημαντικότερος από τον άχρηστο ποιητικό λόγο. Και απείρως λιγότερο σημαντικός από καμιά δεκαριά υπαλλήλους που παράτυπα και τελείως αντιδεοντολογικά κάνανε στάση εργασίας κατά των γάτων.
4. Το περιβόητο πλέον θέμα του Αρχείου, που έρχεται και επανέρχεται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. καί παραμένει στάσιμο ή βαδίζει με ρυθμούς χελώνας˙ και κανείς δεν δίνει μια λογική εξήγηση.
5. Το μεσημέρι του Σαββάτου και της Κυριακής, τις ώρες που ο κοινός ακροατής αυτού του τόπου ξεκουράζεται βλέποντας τηλεόραση, υποχρεώνεται να πάει σε ιδιωτικά κανάλια, γιατί η Κρατική τηλεόραση: α. Στο πρώτο κανάλι ενώνεται με τον ΑΛΦΑ και μεταδίδει θέματα τα περισσότερα από τα οποία δεν τον ενδιαφέρουν και β. Το δεύτερο κανάλι διαφημίζει στον Κύπριο εργαζόμενο και την Κυπρία αγρότισσα κατσαρόλες και κρύσταλλα Βοημίας. Κι όμως έγινε λόγος πριν 15 μέρες στο Δ.Σ. Ποιός όμως το λογαριάζει;
6. Ακόμα είναι και πολλά άλλα, όπως
     α. το Πίγκο, που έγινε το ατού μας, γι΄ αυτό και το διαφημίζουμε μερόνυχτα. Που όταν μέλος του Δ.Σ διερωτήθηκε αν υπάρχει λειτουργός του ΡΙΚ για να το παρακολουθεί και επεμβαίνει την ώρα της μετάδοσής του, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι υπάρχει. Για να μας λεχθεί μετά από μια ή δύο συνεδριάσεις ότι η παραγωγός εταιρεία δεν δέχεται καμιά επέμβαση. Κι ευρίσκεται η Κρατική τηλεόραση για δυο ώρες στο έλεος ενός ξένου παραγωγού και της κυρίας Λάσπα, για να μας ειρωνεύονται και να μας βρίζουν.
    β. Η σύνδεσή μας με το ΑΛΦΑ που τώρα καταλαβαίνουμε πως δεν ήταν και τόσο σοφή (όπως κάποιοι τόλμησαν, δυστυχώς πολύ διακριτικά να πουν και γι αυτό η γνώμη τους απουσιάζει από τα πρακτικά).
    γ. Η μη υπογραφείσα ακόμα συμφωνία με την ΑΤΗΚ. Χαρακτηριστικό είναι ότι διαπραγματευόμεθα και για σειρά συνεδριάσεων μας απασχολούσε το θέμα της πώλησης των ποδοσφαιρικών συναντήσεων χωρίς να εξασφαλίσουμε την άδεια από τον ΑΛΦΑ, η οποία τελικά δεν δόθηκε.
    δ. Το θέμα της κυρίας Μπόκοτα, ίσως ασήμαντο αλλά χαρακτηριστικό του τρόπου που αγόμεθα και φερόμεθα από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες˙ και σ΄ αυτό ανακρούσαμε πρύμναν, όταν μας τράβηξε το αυτί η ΕΡΤ, παρ’ όλο που πολύ έγκαιρα ένα μέλος του Δ.Σ. είχε προειδοποιήσει για την άκομψη συμπεριφορά μας απέναντι ενός σοβαρού και πολύτιμου συνεργάτη, όπως η ΕΡΤ.
     ε. Οι χιλιάδες λίρες που ζητιανεύουμε για να γυρίσουμε στην Ευρώπη τον Κωνσταντίνο και τη δισκογραφική εταιρεία του.
    στ. Τα διάφορα ‘Talk Show’ που το καθένα δίνει την εντύπωση πως αποτελεί ένα κράτος εν κράτει.
     ζ. Το θέμα των γάτων που απασχόλησε το Δ.Σ. πολύ περισσότερο από ότι το θέμα των πολιτιστικών εκπομπών.
    η. Κάποιοι διορισμοί που μας στοιχίζουν τα διπλάσια από όσο τα συνολικά έξοδα για όλους τους θεατρικούς μονολόγους και για τη συντήρηση της μιας ημέρας του ΕΝΤΕΧΝΩΣ που περικόπτεται για λόγους οικονομικής περισυλλογής! Έτσι είναι: Θέλετε οικονομική περισυλλογή κυρία Πολιτεία και κύριοι φορολογούμενοι και κύριοι του Δ.Σ; Θα την έχετε. Όχι όμως με νοικοκύρεμα, όπως περικόπτοντας αδικαιολόγητες υπερωρίες, τα επιδόματα βάρδιας, και επανεξετάζοντας κάποια άλλα προνομιακά κεκτημένα, αλλά περικόπτοντες προγράμματα πολιτισμού, κάνοντας πίγκο, παρουσιάζοντας σε ώρα αιχμής την τηλεαγορά, όπως κάνουν τα πλέον χαμηλού επιπέδου ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ενώ οι καθ’ όλα θεμιτές διαφημίσεις απουσιάζουν, παρ΄ όλο που το θέμα συζητήθηκε άπειρες φορές στο Δ.Σ. και σε συσκέψεις των αρμοδίων λειτουργών. Και ως συνήθως λύση δεν βρέθηκε.

Για όλα τα πιο πάνω και επειδή, ίσως για τα περισσότερα, θεωρώ τον εαυτό μου συνυπεύθυνο και επομένως ότι απέτυχα να εκπληρώσω τις προσδοκίες της πολιτείας η οποία με τοποθέτησε σ΄ αυτό το λειτούργημα, αποχωρώ από τη συνεδρίαση του Δ.Σ, με πρόθεση να υποβάλω οριστική και αμετάκλητη παραίτηση, εκτός αν πεισθώ ότι υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα να αλλάξουν κάποια πράγματα. Γι’ αυτήν την ελάχιστη πιθανότητα είμαι πρόθυμος να καταβάλω τη μέγιστη προσπάθεια.
Κωστής Κολώτας
21.03.2005

====================================================================
Προτίθεμαι να ζητήσω σήμερα, πριν από την κανονική συνεδρίαση του Δ.Σ., μια σύντομη «άτυπη συνεδρίαση», για να υποβάλω το επισυναπτόμενο σημείωμα στα μέλη του Δ.Σ. δίχως την παρουσία υπηρεσιακών.
Οι λόγοι που ζητώ την άτυπη συνεδρίαση είναι γιατί πιστεύω πως πρέπει α. να πούμε κάποια πράγματα «μεταξύ μας». β. να μην καταγραφούν στα πρακτικά μιας κανονικής συνεδρίασης και έτσι να αποφύγουμε τη διαρροή τους, πράγμα που ειλικρινά δεν θέλω να συμβεί, γιατί σκοπός μου δεν είναι η δημιουργία εντυπώσεων, αλλά ο σοβαρός προβληματισμός για την μέχρι τώρα και τη μελλοντική πορεία μας.
Φιλικά,
Κωστής Κολώτας
Λεμεσός, 23.03.2005
(Προσπάθησα να επικοινωνήσω και τηλεφωνικώς μαζί σας, αλλά δεν έγινε δυνατό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου